czwartek, 13 czerwca 2013

Pierogi z kurczakiem, kurkami i szpinakiem

Wiem wiem, powiecie że ogarnęło mnie szaleństwo szpinakowe ale kiedy jeść szpinak jak nie teraz kiedy jest młody, chrupiący i pachnący.
Pierogi wszyscy lubią więc ulubione wkładki do nich robimy i pyszny obiad gotowy.
Kurki znalazłam sama w lesie a że takie pierwsze i nieduże to znakomicie nadawały się do farszu.

              Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
 Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wlać wodę mieszając widelcem aby się nie poparzyć.
Gdy ciasto przestygnie zagniatamy rękami.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
               Składniki farszu:
  • 100 g małych kurek albo większe posiekać
  • 50 g szpinaku
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • 1 łyżka masła klarowanego
 Filet z kurczaka drobniutko posiekać.
Kurki oczyścić i umyć.
Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć.
Kawałeczki kurczaka obsypujemy przyprawą do grilla i smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia a wówczas wrzucamy na patelnię kurki i dusimy do odparowania.
Wkładamy na patelnię szpinak posiekany i ponownie dusimy aż woda odparuje całkowicie.
Odstawiamy do przestudzenia.
 Ciasto cieniutko rozwałkowujemy  i szklanką wycinamy kółka.
Stolnicę i szklankę obsypujemy mąką aby ciasto nam się nie kleiło.
Każdy krążek napełniamy farszem i zlepiamy brzegi.
 Ciasto które pozostało z wykrawania ponownie rozwałkowujemy i czynność powtarzamy.
 W garnku zagotowujemy wodę z solą i na wrzącą wrzucamy nasze pierogi.
Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch pierogów.
Podałam z ostrym sosem pomidorowym, pasował jak ulał - o nim już wkrótce.
Przepis dołączam do Akcji " Czas na szpinak 3!"

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger