wtorek, 21 maja 2013

Marynowany imbir

Marynowany imbir był mi potrzebny do pewnej australijskiej potrawy, o której wkrótce a nie mogłam go nigdzie zakupić więc zrobiłam sobie sama.
Niektórzy używają go do sushi, ja nie miałam przyjemności jeszcze ale pewnie kiedyś spróbuję.
Warto zrobić bo smak ten sam co kupny a nawet lepszy mówią specjaliści.

     
                     Składniki:
  • 2 korzenie imbiru świeżego - ok. 150 g
  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 5-7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
Imbir należy pokroić w plastry i zasypać solą na 30 minut.
Zagotować ocet z cukrem.
Imbir w plastrach przełożyć do słoika i zalać ciepłą zalewą.
Po 14 dniach imbir będzie gotowy.
Przechowujemy go w lodówce.
Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger