sobota, 6 kwietnia 2013

Żytni chleb na zakwasie i siemie lniane

Chlebki piekę czasami dwa razy w tygodniu, czasami eksperymentuje a czasami piekę tradycyjnie.
Ten chlebek jest zwyczajny ale taki pyszny że godny polecenia.
Jest wilgotny i puszysty, polecam serdecznie.

                      Składniki:
  • 800 g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 szklanka zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej

 Z podanych składników zarobić ciasto i zostawić je pod przykryciem na 4-5  godzin do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu należy ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i posypanych mąką.
Keksówki przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto na wierzchu ponacinać nożem i posmarować wodą.
Piec w temperaturze 200 C przez 50 minut.
Smacznego.  

2 komentarze

  1. Wypróbuję. Lubię żytni chleb.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w domu rzadko kupuję chleb. Piekę sama i to koniecznie na zakwasie. Chętnie wypróbuję ten. Smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger