sobota, 2 marca 2013

Żytni chleb litewski na maślance

Pyszny chlebek maślankowy.
Wilgotny, ciężki chleb ale jakże pyszny.
Nie ma prawa się zestarzeć , o przepraszam zniknie wcześniej.
Polecam.
Inspiracją był przepis Roberta Makłowicza.
Chleb litewski na maślance.



Składniki:
  • 6 szklanek mąki żytniej
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml maślanki
  • 1 łyżka ziaren kminku
  • 50 ml piwa
  • 2 łyżeczki soli
Przygotowanie chleba:
  • Maślankę podgrzewamy do ok. 30 C, dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem i odstawiamy na 15 minut.
  • Przelewamy zaczyn do miski, dodajemy połowę mąki , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Następnie dodajemy pozostałą mąkę, sól, kminek i mieszamy a potem wyrabiamy do momentu aż powstanie jednolite ciasto i przestanie się kleić do ręki.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy bochenek który umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  • Potem wyrośnięty bochen smarujemy od góry piwem, nacinamy żyletką i pieczemy ok.1,5 godziny w temperaturze 190 C.
  • Po wyjęciu z pieca chleb ponownie smarujemy piwem, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego.
Przepis Robert Makłowicz.

5 komentarze

  1. chlebek wygląda niezwykle smakowicie :) uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno pyszny, uwielbiam zapach świeżo piezconego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maślanka i piwo? O takim składzie nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o widzisz, a ja też robię na maślance, ale z proszkiem do pieczenia, też wychodzi pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger