niedziela, 3 marca 2013

Warkocze z Kitchen King Masala

Przyprawę tą kuchni indyjskiej - królewskiej zakupiłam w moim ulubionym sklepie internetowym Skworcu.
Teraz przyszła  kolej na jej wykorzystanie.
Znajdują się w niej : kolendra, kmin, chili, kurkuma, pieprz, goździki, liście kozieradki, sól, gałka muszkat., imbir, kardamon, cynamon, liście laurowe, mąka z soczewicy, koper, kminek, gorczyca, czosnek, cebula, asafoetida.
Ja wykorzystałam przyprawę do kurczaka i jestem bardzo zadowolona z efektów.
Zobaczcie sami.

                Składniki:
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki przyprawy kitchen king masala
  • olej ryżowy Oleofarm do smażenia 
  • mąka ziemniaczana do panierowania
Filety należy pociąć na paski i zamarynować w  mieszaninie jogurtu i przyprawy.
Zostawić w lodówce na 2 godziny.
 Po upływie 2 godzin należy mięso wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie używając wykałaczek zapleść z mięsa warkoczyki.
Każdy warkocz obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na oleju ryżowym na rumiano z obu stron.
                 Na sos:
  • 4 łyżki jogurtu z marynaty
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól różowa himalajska Royal Brand
  • 100 g serka topionego z pieczarkami 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego majeranku
Wszystkie składniki  sosu wlewamy na patelnie i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Cały czas mieszając czekamy aż ser się rozpuści a sos nabierze kremowej konsystencji.
Dodajemy wówczas zieleninę.
Mieszamy i podajemy z warkoczami, kaszą i ulubiona surówką.
Smacznego.   

1 komentarze

  1. mmmm kuchnia indyjska palce lizać! Masale są super, mam kilka w domu.

    pozdrawimam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger