sobota, 15 grudnia 2012

Czanachi - gruzińska zapiekanka warzywno - mięsna

Przepis na ta zapiekankę znalazłam gdzieś w starych annałach i teraz nie żałuje bo jest pyszna i polecam każdemu.

                      Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego ( w oryginale mięso baranie)
  • 800 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g pomidorów
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 300 g bakłażanów
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej i czerwonej
  • pęczek cebulki ze szczypiorkiem
  • 20 suszonych pomidorów bez zalewy

Mięso wkładamy na dno naczynia żaroodpornego.
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić: pomidory i bakłażana w plastry.
Fasolke obrac i połamać na mniejsze kawałki.
Ziemniaki pokroić w plastry a cebulkę w kostkę.
Warstwę mięsa przykryć warzywami, cebulą,szczypiorem, ziemniakami, fasolką i pomidorami a na wierzchu ułożyć plastry bakłażana i posypać ziołami.
Powrzucać suszone pomidory.
Oprószyć całość solą i pieprzem  i zalać 1.5 szklanki wrzącej wody lub bulionu warzywnego.

Należy zapiekać pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 180 C.
  
Smacznego.

Zapiekanka jest bardzo aromatyczna i z lampką wina smakuje wybornie.

3 komentarze

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Wszystkie składniki mi odpowiadają, więc zapewne jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pod nazwą czanachy znam zupę - taką gulaszowopodobną

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger