czwartek, 4 października 2012

Makaron Mie i szybkie danie indonezyjskie

Kupiłam ten rewelacyjny makaron wcale go nie znając a potem szukałam inspiracji.
Znalazłam u Jadwigi i zakochałam się w tym makaronie w 5 minut.
Teraz znowu go szukam bo nigdzie nie mogę dostać.

 Składniki:
  • 100 g suchego  makaronu Mie
  • 1 papryka długa Palermo
  • 1/2 strąka żółtej ostrej papryczki
  • 1 duży por
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 ogórka zielonego wężowego
  • 1 marchewka
  • 1/3 ogórka wężowego do dekoracji
  • 4 jaja
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • pikantny keczup
  • olej z pestek winogron

1.W garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy makaron.
Od momentu zagotowania gotujemy 3 minuty.
Odcedzamy i zostawiamy gorący na sicie aż ocieknie.
2.Wszystkie warzywa kroimy w "zapałkę".
3. Na małej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy omlet z 4 roztrzepanych jaj doprawionych solą.
Omlet smażymy z obu stron a następnie przekładamy na talerz a jak wystygnie kroimy go w paski.
4.Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju z pestek winogron i wrzucamy posiekany drobno czosnek.
Smażymy a następnie dodajemy ostrą papryczkę oraz marchewkę i chwilę jeszcze smażymy.
Zdejmujemy usmażony czosnek, marchewkę i paprykę i wkładamy na makaron.
5.Na patelnię po czosnku wkładamy połowę posiekanego pora polewamy 1,5 łyżki sosu sojowego i smażymy chwilę , po czym dodajemy drugą połowę pora i polewamy znowu 1,5 łyżki sosu sojowego.
Gdy por się usmaży - powiędnie - podlewamy go 2-3 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem kilka chwil.
6.Dodajemy na patelnię 1/3 ogórka w słupkach oraz papryczkę Palermo w słupkach i razem smażymy do miękkości.
7.Wkładamy na patelnię wszystkie składniki włącznie z makaronem, polewamy kilkoma łyżkami pikantnego keczupu i smażymy aby wszystko dobrze się ugrzało.
8.1/3 ogórka kroimy w fantazyjne talarki i dekorujemy nasze danie na talerzu.
Pisania może dużo ale tak naprawdę robi się błyskawicznie.
Podobno na Wyspach Jawa, Sumatra i Kalimantan tego typu potrawa jest podstawowym daniem dla całej rodziny.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Widzę, ze danie jest piekne i wyglada apetycznie, a mie jest super szybką pyszna potrawą i mozna go modyfikować jak tylko sie chce wszystko zalezy od naszej fantazji, gratuluję!!!
    j

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger