niedziela, 7 października 2012

Chleb typu włoskiego

Już dawno żadnego chlebka Wam nie przedstawiałam to teraz bardzo proszę.
Bardzo aromatyczny chleb typu włoskiego.
Polecam wszystkim miłośnikom dobrego pieczywa.
Chleb typu włoskiego.

                   Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/6 kostki drożdży 100 gramowej
  • 4 szklanki letniej wody
  • przyprawa do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami Kamis - 17 g
Z podanych składników zarabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce.
Jeśli jest zimno i nie ma ciepłego miejsca w domku - polecam zawinąć miskę w koc i ciasto szybko podwoi swoja objętość.
Jak ciasto wyrośnie należy je odgazować czyli kilka razy przemieszać łyżką.
Dwie formy keksówki posmarować masłem i wysypać otrębami.
Przełożyć ciasto do foremek, wygładzić powierzchnię wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.
Smacznego.
Przepis własny, kuchni włoskiej

2 komentarze

  1. Pyszny musi byc ten chlebek..ja odkąd mam wypiekacz do chleba używam jego dość często..ciasto na pizzę i bułeczki wyrabiał wypiekacz..i tam ciasto rosło..

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam chleb z przyprawą Kamis.
    Jest świetny.
    Po upieczeniu masło i pomidorki suszone.
    Pycha jedzenie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger