sobota, 29 września 2012

Mój pierwszy chleb z automatu

Napisze Wam bo może nie wiecie że biorąc udział w Akcji-konkursie "Upiecz smakowity chleb" organizowanych przez Grumków i Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" dostałam nagrodę w postaci maszyny do pieczenia chleba marki Moulinex.
Oto i ona:
Zaraz po otrzymaniu maszyny musiałam ją wypróbować bo chlebki piec uwielbiam jak wiecie.
Wybrałam na początek chleb pełnoziarnisty.
Oto on:


                   Składniki na chlebek 700 g:
  • 270 ml wody
  • 2łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 180 g mąki chlebowej
  • 270 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
Włożyć wszystkie składniki do automatu zaczynając od wody i oleju.
Nastawić program na chrupiącą skórkę i program numer 3, czyli program do wyrobu chleba pełnoziarnistego.
Po 3 godzinach chlebek wyjąć i ostudzić na kratce.
Dziękuję Grumkom i "Kruszwicy" za to że mogę wypiekać pyszny chleb tak szybko.
Smacznego.

7 komentarze

  1. Pyszny chlebek, ja od niedawna również piekę w automacie, kupiłam w lidlu i jestem bardzo zadowolona, następnym razem zrobię z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ten program 3 to jaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Program 3 to program na chleb pełnoziarnisty z dłuższym czasem wyrastania.Cały cykl trwa 3,5 godziny:-)
      Ja mam na imie Dorota a Ty?

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za informację, dopiero zaczynam zabawę z chlebowarem.
      Beata

      Usuń
  3. Witam,

    mam prośbę o poradę:

    od dwóch dni mam automat Moulinexu OW 6101 w domu. I mam lekkiego zgryza: chcę upiec chleb bezglutenowy, moja cud maszyna ma program 9 na tę okoliczność. Gdzie jest tylko opcja wagi chleba- 1000 g. W książeczce z opisem funkcji urządzenia mam uwagi ogólne typu: nie przekraczać max masy całkowitej chleba 1500 g. Dla mąki- 930 g, dla drożdży 15 g. Nie znalazłam na necie objaśnienia tego terminu, nie wiem: czy sumuję wszystkie zużyte składniki, czy coś innego- żeby nie przedobrzyć z ilością składników, co by mi się nie wylało ciasto poza formę w automacie.

    Mam przepis w książeczce załączonej. Nie mam jeszcze wszystkich do niego składników np. guma ksantanowa- muszę poszperać w necie. Mam nietolerancję pokarmową na sporo produktów, i na jakiś czas muszę je wyłączyć z diety. I muszę piec chleb najlepiej bez glutenu, jaj, drożdży, mleka, i mąk ryżowych- a te są właśnie w przepisie w książeczce :E

    Mam zakupione zakwasy piekarskie w proszku bezglutenowe, gdzie na torebce jest przepis- do wykonania bez automatu. I tu mam problem, czy i jak przeliczyć proporcje co do uwag producenta.

    Np mam zakwas piekarski na skrobii kukurydzianej firmy "Biovegan", i receptura: 1 torebka zakwasu /ma 20 g, producent automatu zaleca max 15 g drożdży na jeden wypiek w automacie- to zmniejszyć o 25% ilość pozostałych składników?/, 550 g mąki / mam zakupione mąki z amarantusa, sojowa, z quinoa, gryczana, kokosowa- 1 szkl. mąki pszenicy ma 170 g, czy taką wartością mogę się kierować mieszając różne mąki?/ 1 łyżeczka soli, 450 ml wody.

    Drugi rodzaj zakwasu- z qiunoa i receptura z torebki też bez automatu: 1 torebka zakwasu /też ma 20 g/, 350 gr mąki gryczanej, 150 gr mąki sojowej, 1 torebka drożdży suchych /mogę pominąć je bez szkody dla przepisu lub czymś zastąpić?/ łyżeczka soli, 375 ml ciepłej wody.

    Czy nie zwracając uwagi na receptury, mogę dodać po 1 łyżce np słonecznika, pestek dyni itp, czy dozowanie takich dodatków ma ścisły związek z recepturą i jakością wypieczonego chleba?

    Jestem w temacie kompletnie zielona :) i będę wdzięczna za porady,

    pozdrawiam,

    Beatrycze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co ja nie mam zbyt dużego doświadczenia z chlebem bezglutenowym ale powiem Ci o maszynie bo ja mam.
      Zliczasz gramature wszystkich składników i wyliczasz wagę chleba i wtedy ustawiasz program.
      Jest dokładnie tak jak piszesz w pierwszej części wypowiedzi, inaczej ciasto sie wyleje i spali na grzałkach a wtedy ciężkie czyszczenie.
      Gumę ksantanową kupisz w sklepie internetowym z żywnością bezglutenową a najlepiej wejdź na forum Celiaki i tam Ci współbratyńcy niedoli odpowiedzą na każde pytanie.Jak już pisałam nie piekłam jeszcze chleba bezglutenowego ale zaproponuje Ci wejdź na bloga do Olgi Smile i tam znajdziesz przepisy i porady, wiele osób sobie chwali.
      http://www.olgasmile.com/chleb-litewski-bezglutenowy-na-zakwasie.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+OlgaSmile+%28Newsletter+OlgaSmile.com%29
      A jeszcze o dodatkach.Możesz dodać łyżkę ziaren slonecznika czy pestek dyni, nie zmieni to za bardzo gramatury, oby nie za dużo.
      Jeśli mogłam w jakiś sposób pomóc to sie cieszę.
      Napisz prosze jak upieczesz swój pierwszy chleb bezglutenowy.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger