poniedziałek, 17 września 2012

Krucha tarta cytrynowo-śliwkowa i Weekendowa Cukiernia # 8

We wrześniu gospodynią Weekendowej Cukiernii  jest Dorota z bloga Kuchnia Doroty.
Dorota zaproponowała kruchą tartę cytrynowo-śliwkową.
Zrobiłam tarte z małymi zmianami i powiem Wam szczere że tak pysznego kruchego ciasta dawno nie jadłam i te lekko skarmelizowane śliwki zauroczą każdego smakosza śliwek.
Składniki cytuję za Dorotą z moimi niewielkimi zmianami.
 Składniki na kruche ciasto:
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (M)
  • 75 g brązowego cukru
  • 2 łyżki zimnego soku z cytryny - ja dodałam sok z limonki
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 cytryny - ja dodałam skórkę otartą z limonki
     Dodatkowo:
  • 500 g śliwek węgierek (dojrzałych)
  • ok. 2 łyżek brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy - ja dodałam 2 łyżki cukru waniliowego własnej produkcji
  • skórka otarta z 1/2 cytryny- ja dodałam skórkę otartą z limonki
Sposób przygotowania:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Mąkę, cukier, sól i masło włożyć do malaksera, posiekać.
Ciągle miksując dodać jajko a po chwili sok z cytryny.

Miksować tylko do czasu połączenia się składników. 
Ja tradycyjnie siekałam masło nożem i łapkami ugniotłam ciasto.
Ciastem wykleić formę, posmarować białkiem, spód ciasta nakłuć widelcem. 

Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Śliwki umyć, przekroić na połowę, wypestkować. 

Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Odstawić.
Piekarnik nagrzać do 175 C.
Ciasto piec ok. 20 min do lekkiego zrumienienia brzegów. 

Wyjąć z piekarnika i od razu, na gorące poukładać śliwki.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min. 

Przepis wędruje do Akcji na Durszlaku:
 Smacznego.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger