środa, 5 września 2012

Garam masala

Czy ktoś z Was używa tej indyjskiej przyprawy? 
W dosłownym tłumaczeniu "gorąca mieszanka" i bardzo aromatyczna i pikantna.
Nigdzie jej nie mogłam dostać w sklepie i dlatego pokusiłam się o zrobienie jej w domu. i teraz żałuję że tak późno.
Jest rewelacyjna do mięs wszelakich nie tylko po indyjsku.
Polecam zróbcie sobie.
 Składniki:
  • 1,5 łyżki chilli
  • 6 łyżek kolendry - ja miałam w ziarnkach
  • 2 łyżki zmielonego liścia laurowego
  • 1,5 łyżki goździków
  • 1 i 3/4 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 6 łyżek czarnego pieprzu w ziarnkach
  • 6 łyżek nasion kardamonu
  • 5 łyżek kminu rzymskiego
 Wszystkie składniki wsypać do moździerza i utłuc dość intensywnie.
Powiadam Wam że zapach jest nieziemski, tylko nie wdychać za mocno bo będzie kichanie.
Przechowywać w szczelnym pojemniku aby nie zwietrzało.
Miłych doznań smakowych.

6 komentarze

  1. W jaki sposób "zdobyłaś" zmielony liść laurowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam na ryneczku u zaprzyjaźnionej pani ale sama możesz zmielić w młynku:-)

      Usuń
  2. O widzisz, może wcale nie będę musiała kupować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Garam masale robię sam chyba już od 5 lat -jest super
    Oto moje składniki:
    kolendra
    strączki kardamonu
    kmin rzymski
    całe ziarna pieprzu
    gożdziki
    laski cynamonu a na koniec starta gałka muszkatułowa
    Pycha
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odrobinę różni się od mojego ale nuta smakowa ta sama pozostała :-)
      Dziękuję :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger