wtorek, 17 lipca 2012

Kulki ryżowe z sosem truskawkowym

U mnie jeszcze dziś o truskawkach bo jakoś tak umknął mi ten przepis i dopiero dziś go odnalazłam.
Możecie użyć innych owoców a kulki są wyśmienite. 

 Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100 g ryżu puddingowego
  • 100 g truskawek
  • 1 szklanka soku z czerwonej porzeczki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki orzechów ziemnych prażonych krojonych
  • 1 jajo
Do wrzącego mleka z cukrem waniliowym wsypać ryż, gotować 40 minut, często mieszając.
Odłożyć 8 truskawek.
Resztę zmiksować z sokiem porzeczkowym i cukrem.
Schłodzić.
Ryż jeszcze ciepły wymieszać z jajem.
Z masy ulepić kulki.
Kulki ryżowe polać sosem truskawkowym i udekorować truskawkami.
Posypać orzechami.
Smacznego.

3 komentarze

  1. mmm... wyglądają smakowicie :) w sam raz na posiłek w czasie gorącego lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę wyśmienicie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mojej wnusi, wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger