piątek, 29 czerwca 2012

Zupa krem z zielonej sałaty

Po dużym testowaniu czas na jakiś obiad.
Może zupa krem z zielonej sałaty?
Dostałam całą reklamówkę sałat od koleżanki i trzeba było coś z nią zrobić i tak powstała zupa.
Zupa krem z zielonej sałaty.

Składniki:
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • duża główka sałaty masłowej
  • duża cebula
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki tartego sera gouda
  • 3 trójkąty serka topionego śmietankowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • grzanki czosnkowe

Przygotowanie zupy:
  • Sałatę dokładnie umyć.
  • Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę.
  • Przełożyć do garnka do którego wlać też groszek razem z zalewą.
  • Zagotować i dodać porwane liście sałaty.
  • Gotować ok.8-10 minut.
  • Po tym czasie zupę miksujemy na gładką masę.
  • Po czym do zupy dodać bulion i znowu zagotować.
  • Dodać ser starty i topiony oraz łyżkę śmietany i jeszcze raz zagotować.
  • Podawać z grzankami.
  • Ja nacieram kromkę chleba czosnkiem, kroję w kostkę a następnie podsmażam na patelni.
Smacznego.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger