piątek, 15 czerwca 2012

Wiosenny tort szpinakowy

Miały być roladki ze szpinakiem ale naleśniki wyszły tak puchate że aż szkoda było je rolować i stad powstał tort.
Na każde przyjęcie urodzinowe na wytrawnie jak znalazł.

Składniki:
                           Na ciasto naleśnikowe:
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki
Z podanych składników zarobić ciasto i odstawić na 30 minut aby odpoczęło.
Potem usmażyć naleśniki dość grube.
           Na farsz:
  • 300 g tłustego twarogu
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 3 łyżki sosu czosnkowego
Szpinak obrać, umyć i osuszyć a następnie pokroić drobniej.
Paprykę pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim czosnek posiekany a następnie wrzucić paprykę i szpinak i dalej smażyć do miękkości. 
Na koniec wlać sos czosnkowy i wkruszyć twaróg.
Podgrzać.
Masą szpinakowo-twarogową przekładać naleśniki.
Tort jest bardzo efektowny i podzielny.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji Torcikowo:)

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger