sobota, 2 czerwca 2012

Sałatka makaronowa ze szpinakiem i kabanosami

Bardzo wiosenna ,sycąca sałatka.
Znakomicie może służyć jako danie obiadowe do zjedzenia na gorąco bądź kolację na zimno.








Składniki:

  • 250 g liści szpinaku świeżego
  • 150 g kabanosów- u mnie Sokołów drobiowe
  • 80 g pestek słonecznika
  • 80 ml wermutu- u mnie Ciociosan
  • 200 g makaronu łazanki-użyłam makaronu czanieckiego




Na sos:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka wermutu ( Ciociosan )
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka estragonu




Szpinak oczyścić, umyć i pokroić w paski.
Makaron gotować z solą i 2 łyżkami oleju al'dente.
Pokrojone kabanosy i pestki słonecznika włożyć do naczynia do zapiekania i zalać wermutem.
Naczynie bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C na 10 minut.
Po tym czasie nastawić opcję grill i podpiekać jeszcze 5 minut.



Szalotkę posiekać drobno, dodać przeciśnięty czosnek oraz musztardę. 
Wlać ocet i wermut i wymieszać.
Dodać sól, cukier, pieprz do smaku i wymieszać.
Powoli wlewać olej i mieszać do uzyskania emulsji.
Do sosu wrzucić posiekany szpinak i wymieszać a następnie dodać makaron i ponownie wymieszać.
Na koniec dodać kabanosy i przyrumienione ziarna słonecznika.
Dodać na koniec estragon i jeszcze raz wymieszać.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Kabanosy dałam wieprzowe z ZM Henryk Kania ;) dziękuję bardzo za przepis, bo lubię sałatki z kabanosami a ta jest wyjątkowo zdrowa ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger