niedziela, 3 czerwca 2012

Mrożony deser z truskawkami i sosem pomarańczowym czyli Parfait

Pomysł na parfait znalazłam na Moje Gotowanie.pl i tak mnie zauroczył że musiałam taki mieć.
Parfait jest francuskim słowem dosłownie oznaczającym "doskonały".
Od 1894 roku powszechnie stosowana nazwa do opisu rodzaju mrożonych deserów.
A teraz zapraszam na mój Parfait.
Parfait z truskawek z sosem z pomarańczy.



Składniki :
  • 500 g truskawek
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 sparzone pomarańcze
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
  • Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, miksujemy i posypujemy połową porcji cukru.
  • Żółtka ubijamy na parze z 7 łyżkami cukru na puch.
  • Krem studzimy, stale mieszając.
  • Krem jajeczny mieszamy z 300 g musu z truskawek.
  • Śmietankę ubijamy, dodajemy do kremu truskawkowego, mieszamy.


  • Keksówkę wykładamy folią spożywczą.
  • Do formy wkładamy 1/3 kremu, mrozimy 20 - 30 min.
  • Na krem wlewamy resztę musu z truskawek i przykrywamy pozostałym kremem.
  • Mrozimy ok. 4 godz.
  • Skórkę z 1 pomarańczy obieramy w cienkie paski, z drugiej ścieramy.
  • Z obu owoców wyciskamy sok.
  • Sok ze skórkami i resztą cukru doprowadzamy do wrzenia. 
  • Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszając.
  • Sos mieszamy, aż wystygnie.
  • Parfait wyjmujemy z formy, kroimy w plastry. 
  • Podajemy z sosem pomarańczowym. 
  • Deser możemy posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi truskawkami i bitą śmietaną.
Smacznego.
Przepis dodaję do Akcji Vive la France!

9 komentarze

  1. mmm ale pycha, poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...już mi ślinka leci...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie w sam raz na ciepłe dni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Stop!! dopadłem się pierwszy i należy się mnie większa porcja :) Podwójny deser poprosze :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger