poniedziałek, 18 czerwca 2012

Domowy smalec

Jak przychodzi pora na ogórki małosolne to i smalec domowy musi być pod reką.
Tak też jest  i w tym roku.
Domowy pyszny smalec na kanapce z ogórkiem małosolnym, pycha.

Składniki:
  • 1/2 kg mielonej słoniny lub brzuszka i słoniny pól na pół
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • sól

Najbardziej lubię z ogórkiem małosolnym.
Zmieloną słoninę włożyć na patelnię i zacząć wytapiać na małym ogniu.
Boczek pokroić w małą kostkę i wytapiać na drugiej patelni-zrobią się małe skwareczki.
Połączyć oba płyny.
Do smalcu przecisnąć czosnek i cebulę i dalej wytapiać aż płyn będzie złocisty.
Posolić jak ktoś lubi.


Smalec przelać do pojemników i zostawić na blacie do ostygnięcia a nastepnie wlożyć do lodówki aby nabral pięknej białej barwy.
Ja do oddzielnego pojemnika wkładam skwarki które pyszne są do kapusty lub jajecznicy.
Smacznego.

5 komentarze

  1. Oj pyszne, pyszne może troszkę nie zdrowo ale uwielbiam:))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja przy topieniu dolewam troszkę mleka, ale uwielbiam taki smakołyk i oczywiście koniecznie z ogóraskiem małosolnym!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. absolutnie uwielbiam domowy smalec! chociaż jest fatalny w skutkach dla mojej talii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O Matko Jedyna! az mi slinka pociekla :) pysznosci. Swietny blog.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię własny, ogórki w poniedziałek...:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger