sobota, 16 czerwca 2012

Chleb z oliwkami i cebulką

Chlebek ten piekę jak nie ma już ani kromki w domu a zakwas jeszcze nie nie dokarmiony i potrzeba chleba na szybko.
Gwarantuje że wyjdzie pyszny, miękki i puszysty i w zależności co dołożycie bardzo aromatyczny.

Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól ( ok 2 łyżeczek )
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki cebulki prażonej
  • kilka suszonych pomidorów
  • ok. 10 czarnych oliwek


4 łyżki mąki wsypujemy do miseczki, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy wody aby powstała papka.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Resztę mąki zagniatamy  ze szklanką ciepłej wody i wyrośniętym zaczynem na gładkie ciasto.
Solimy, wlewamy olej i wyrabiamy ponownie.
Ponownie odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Jak ciasto wyrośnie dodajemy pokrojone pomidory,cebulkę i posiekane oliwki.
Z ciasta formujemy trzy wałki i zaplatamy je w warkocz.
Wkładamy do wysmarowanej olejem keksówki i ponownie odstawiamy na ok. 20 minut (ja ciasto podzieliłam na dwie porcje i z każdej uplotłam warkocz-wyszły fajne chałeczki).

Pieczemy 45 minut w temp 180 stopni.
Smacznego.

2 komentarze

  1. smacznego tylko jeść i próbować Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,
    znowu ściągam od Ciebie przepis.
    Jest ciekawy, szybki i ma fantastyczne dodatki.
    W przyszłym tygodniu muszę go upiec.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger