poniedziałek, 21 maja 2012

Pomarańczowo-grejpfrutowy miodek

Oczywiście chodzi o miód z mniszka z dodatkiem pomarańczy i grejpfruta czerwonego.
 Przepis zaczerpnęłam z książki Ireny Gumowskiej "Słońce w słoikach'.
Jest to przepis kuchni czeskiej.

Trzeba zebrać350-400 kwiatów mniszka w pełni kwitnienia ( maj) umyć i zalać 1 litrem  zimnej, przegotowanej wody.
Po kilku godzinach gotować przez ok. 15 minut, dodając na koniec plastry pomarańczy ( wyszorowanej) i kilka cząstek czerwonego grejpfruta czerwonego.

Odstawić pod przykryciem na 24 godziny.
Po tym czasie odcedzić i wycisnąć a do otrzymanego soku dodać 750-1000 g cukru i gotować 1,5-2 godzin.
 Gorący syrop wlać do wyparzonych słoiczków.
Zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Przechowywać w chłodnym miejscu, może to być piwnica.
Życzę zdrówka.

2 komentarze

  1. Prawdziwa pszczółka z Ciebie:):)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne przepisy.Na pewno coś z tego zrobię.Pozdrawiam anador

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger