Danie przygotowane na konkurs Mistrzowie Patelni w kategorii :
"Danie z jajkiem w roli głównej."
Na kruche babeczki potrzeba: ( 12 porcji)
- 170 g mąki
 - 1 żółtko
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
 - 80 g masła
 
Po tym czasie ciasto wyjąć i wylepić foremki wcześniej nasmarowane olejem.
Piec w temp. 180 C przez 15-20 minut.
W czasie jak pieką się babeczki robimy krem.
Potrzebne będą:
- 3 jaja (kurze)
 - 1 łyżka majonezu
 - 1/2 pęczka szczypiorku
 - 1 łyżka chrzanu
 - 1 łyżka oliwy
 - sól
 - pieprz
 
Wszystkie składniki kremu włożyć do blendera i zmiksować na krem.
Do dekoracji babeczek potrzeba jeszcze:
- jajeczka przepiórcze
 - szczypiorek do dekoracji
 
Każde przepoławiamy na pól.
Do babeczki nakładamy krem a w krem wkładamy dwie połówki jaja i wtykamy szczypiorek.
Wkładamy do lodówki.
Smacznego.
3 komentarze
Pięknie wszystko wygląda i na pewno tak smakuje. Święta u Ciebie będą pyszne, a ja życzę żeby jeszcze były wesołe i cieplutkie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na śniadanie Wielkanocne:)
OdpowiedzUsuńmalutkie pysznośći :D
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.