niedziela, 11 marca 2012

Aksamitne ciasto-----------Weekendowa Cukiernia #2/2012

O Weekendowej Cukiernii    poczytajcie sobie.
W miesiącu marcu gospodynią jest Ola z 52 tygodnie w kuchni
I to właśnie Ola zaproponowała ciasto Red Velvet.
I przyznam się szczerze  że miało to być Red Velvet Cake i cóż, wyszło co wyszło.
Jest bardzo smaczne ale ani nie jest red a raczej brown.
Przepis na ciasto zaproponowano w Weekendowej Cukierni ale gospodynie nie pokusiła się o dokładne przetłumaczenie a ja bezmyślnie skopiowałam przepis.
Dodałam do ciasta za mało barwnika różowego i wyszło jak wyszło a krem też powinien inaczej być zrobiony.
Następnym razem będę uważać.
Podaję przepis jak ja to zrobiłam ale bez barwnika.
Ciasto wyszło puszyste i delikatne jak aksamit.





Lista składników (30 porcji)
Ciasto:

  • 125 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Na polewę:

  • 400 g serka mascarpone
    • 125 g miękkiego masła
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • szczypta soli










Wykonanie ciasta:
Sypkie składniki przesiać.
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku ciągle mieszając.
Dodać aromat i wymieszać.
Dodać 1/3 maki i wymieszać, potem połowę jogurtu i dalej 1/3 mąki, resztę jogurtu i na koniec resztę mąki, ciągle ubijając.
Sodę wymieszać w miseczce z octem i wlać do masy dokładnie mieszając.
Cisto podzielić na dwie części i wlać do dwóch keksówek ( 28 x 11 )wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką.
Piec 30 minut w temperaturze 180 C.
Po wyjęciu z piekarnika studzić odwrócone do góry nogami.
 
Wykonanie polewy:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, esencją i szczypta soli na gładką masę a potem dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
Jedno ciasto ułożyć na tacy i  nałożyć krem-polewę i docisnąć drugim ciastem ( dnem do góry ). Posmarować kremem wierzch i boki ciasta.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.

7 komentarze

  1. Bardzo fajne i pomysłowe ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na ciasto znakomity a zdjęcia zachęcają do......zaangażowania środków tudzież wysiłku aby zrobić takie ciasto samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...zapisuje do notesiku....

    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda a ja uwielbiam takie ciasta, więc zapisuję do notatnika:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaakceptowane :-) ale zamieść prosze baner do akcji i napisz kto był gospodarzem z podaniem liku do jego strony - takie sa zasady :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak pomysłowo zrobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super wyglada, bardzo mi sie podoba formeka, ktora uzylas, nadala calkiem inny wymiar temu ciastu.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger