sobota, 17 grudnia 2011

Paszteciki - pierożki z kapustą i grzybami

To jest jeden z przysmaków które zrobiłam już na wigilię.
Polecam bo są pyszne.
Z pikantnym barszczykiem będą znakomicie smakowały.
Paszteciki.

Składniki:
Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 250 g masła
  • 250 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • 20 g drożdży świeżych
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • jajo do posmarowania 
Przygotowanie ciasta:
  • Śmietanę wymieszać z drożdżami i odrobiną cukru.
  • Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę z drożdżami oraz szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli.
  • Wyrobić ciasto i zostawić na 20 minut.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placki, nakładać farsz i formować paszteciki, pierożki, trójkąciki.
Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • kostka bulionowa bio z grzybów leśnych
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego 
Przygotowanie farszu i pasztecików:
  • Kapustę drobno posiekać i dobrze wypłukać, jeśli była bardzo kwaśna.
  • Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  • Kapustę gotować do miękkości w niewielkiej ilości wody a następnie dodać pieczarki, olej, sos sojowy oraz pieprz i gotować jeszcze razem chwilę aż smaki się połączą.
  • Wykrawać szklanką krążki ciasta, nakładać farsz kapuściany i zlepić brzegi dość mocno bo:
  • ja zrobiłam to za słabo i podczas pieczenia pierożki się pootwierały, wygląda to cudnie ale jeśli chcecie aby się nie otworzyły to dociśnijcie mocno.
  • Pierożki należy posmarować roztrzepanym jajem.
  • Piec w 180 stopniach przez 20 minut do zrumienienia.
Smacznego.
Przepis dołączam do Akcji Wigilia-Zapraszamy do stołu

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger