sobota, 12 listopada 2011

Sos chrzanowo-musztardowy

Ten sos pamiętam jeszcze ze stołówki szkolnej w dzieciństwie.
Podawali go tam do jaja na twardo.
Udało mi się choć trochę odtworzyć tamten smak, ulubiony.
Sos chrzanowo-musztardowy przygotowałam w ramach akcji 
GOTUJEMY PO POLSKU
której patronem jest serwis  zPierwszegoTłoczenia


               Na sos potrzebowałam:
  • 1 łyżkę masła
  • 1 łyżkę mąki
  • 200 ml rosołu drobiowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżkę musztardy
  • 1 łyżkę tartego chrzanu
Masło rozpuściłam na patelni i zasmażyłam na nim mąkę a następnie rozprowadziłam rosołem mieszając aby nie zrobiły się grudki.
Zaprawiłam śmietaną i dodałam chrzan i musztardę.
Sos można podawać na zimno i na ciepło.
Ja podałam go z różowymi kopytkami.....o nich za chwilę.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger