niedziela, 2 października 2011

Kurczak Tandoori

Przepis kuchni indyjskiej.
 Przepis znalazłam  NA BLOGU
Pomysł kurczaka po azjatycku bardzo mi się spodobał i oto jest.


Cytuje za oryginałem.
Nazwa kurczaka pochodzi od nazwy pieca w którym tradycyjnie jest wypiekany.
Piec Tandoor- gliniany piec w kształcie dzbana używany w Indiach oraz innych regionach południowej Azji, opalany węglem drzewnym, drewnem lub nawozem, zaś konserwowany liśćmi szpinaku.
Temperatura pieczenia przekracza 480°C.

                         Składniki:
  •   1kg uda kurczaka
  •     60ml soku z cytryny
  •     pół małej cebuli
  •     4 ząbki czosnku
  •     1 cm świeżego imbiru ( zastąpiłam 1 łyżeczką mielonego)
  •     2 łyżeczki mielonej kolendry
  •     1 łyżka kminku rzymskiego
  •     1 łyżka soku z cytryny dodatkowo
  •     1 łyżeczka soli
  •     1/4 łyżeczki papryki w proszku
  •     szczypta chilli w proszku (dodałam harissy-przyprawy arabskiej)
  •    250 ml jogurtu naturalnego
  •     czerwony barwnik do potraw 
Z kawałków kurczaka zdejmujemy skórę (skórki myjemy i mrozimy do wykorzystania wkrótce).
Kurczaka smarujemy sokiem z cytryny, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30min.
W między czasie do blendera wkładamy cebulę, czosnek, imbir, kolendrę, kminek plus dodatkowy sok z cytryny.
Miksujemy na gładką masę. Pastę z przypraw łączymy z papryką w proszku, chili oraz jogurtem.
Dodajemy barwnik lub przecier, do powstania dość intensywnej czerwonej barwy.
Kurczaka wyjmujemy z lodówki i przekładając do innego naczynia, obficie smarujemy naszą pikantną jogurtową pastą.
Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby się dobrze zamarynował.
Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni.
Ułożyć kurczaka na ruszcie nad brytfanną.
Piec ok. 45min, aż mięso będzie miękkie.
Do brytfanny dodałam wody zapobiegło to paleniu się ściekającego jogurtu a kurczak jest jeszcze bardziej soczysty.

Podałam z   SAŁATĄ
Smakował wybornie.
Smacznego.

2 komentarze

  1. Nie da sie dobrze zrobic kurczaka tandoori bez pieca tandoor, pieczenie w 180c da pospolitego kurczaka.

    Dodam że bardzo łatwo zrobić taki piec z 3 donic glinianych i małych kamieni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i masz rację ale czy da się zrobić taki piec w blokach? no nie, więc ten substytut mojego kurczaka polecam gorąco.
      Dodam że nie mam działki nawet aby piec zbudować.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger