piątek, 26 sierpnia 2011

Pomidory faszerowane kuskusem

Następne danie z aromatycznymi pomidorkami, lekkie i dietetyczne.


                
                    Składniki:
  • 10 średnich i równych pomidorków
  • 250 g kaszy kuskus
  • 150 g mięsa mielonego
  • 50 g sera żółtego twardego tupu Złoty Oleander
  • 100 g sera typu korycińskiego 
  • 1 ząbek czosnku
  • miąższ z 10 pomidorów
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • sól, pieprz
  • 1/2 l bulionu drobiowego
Pomidorom odciąć "czapeczki" i łyżeczką wydrążyć miąższ.
Kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki pokroić w kostkę i wraz z pokrojona cebulą usmażyć na oleju po czym dodać mięso i wszystko razem usmażyć.
Wystudzić.
Połączyć wszystkie składniki:
Posiekany miąższ z pomidorów, pieczarki z cebulą i mięskiem, kuskus, starty na tarce ser żółty, pokrojony w kostkę ser koryciński, dodać jajo, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy i wszystko razem wymieszać.
Masą nadziać pomidory i ciasno ustawić w garnku.
Zalać 1/2 l bulionu i dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
Podałam z sosem pomidorowym.
Wyszły przepysznie.
Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaje do akcji PSIANKOWATE ,
którą organizuje mopswkuchni. 

6 komentarze

  1. Doowa no chyba to danie to dołączysz do mojej akcji warzywa psiankowate. Nie dość że pysznie wyglądają te pomidorki, to jakie są zdrowe do tego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne papu aż się uszy trzęsły :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. SUPER uwielbiam faszerowane warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wyglądają takie uduszone. Ja robie podobne, tylko na faszerowaniu się kończy, nigdy ich jeszcze poźniej nie dusiłam w garnku. Następnym razem spróbuje jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger