niedziela, 17 lipca 2011

Leczo

Sezon letni, czas na leczo.
Dziś przedstawiam leczo takie z mojego domu rodzinnego, bardzo pożywne, treściwe i pachnące.
Zachęcam do spróbowania.
Leczo rodzinne.



Składniki:
  • 500 g mięsa od szynki
  • 3 papryki: żółta zielona czerwona
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula czosnkowa
  • 1 średni kabaczek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 duże pomidory
  • 1 ostra papryczka
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 łyżka ziarenek smaku
  • kostka rosołowa grzybowa
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • sól do smaku
Wykonanie:
  • Mięso pokroić na małe kawałki, zasypać ziarenkami smaku i usmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Paprykę pokroić w grubą kostkę.
  • Marchewki pokroić w plasterki.
  • Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju.
  • Kabaczek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
  • Ziemniaki pokroić w plasterki.
  • Ostra papryczkę pokroić w drobną kosteczkę.
  • Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
  • Kalafior podzielić na różyczki.
  • Wszytko razem włożyć do dużego garnka i dusić z kostką grzybową pod przykryciem aż składniki zmiękną i smaki wymieszają się ze sobą.
  • Doprawić solą,pieprzem kolorowym.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

3 komentarze

  1. uwielbiam lato za taki właśnie smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wielkim wrażeniem Pani blogu ! Mnóstwo włożonej pracy z wspaniałym efektem, piękna oprawa - zdjęcia zabytków, mnóstwo fachowych porad ! Gratulacje !

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger