sobota, 30 lipca 2011

Auszpik z ogórkiem i papryką

Przepis podstawowy na jest AUSZPIK  jest pod linkiem a to moje wariacje.
                       Składniki na galaretkę:
  • 200 g groszku konserwowego 
  • ok. 45 g żelatyny w proszku 
  • 1,5-1,7 l bulionu warzywnego 
  • 1 papryka czerwona
  • kilka ogórków kiszonych lub obecnie małosolnych
  • sól pieprz
  • szczypiorek do dekoracji 
Wsyp żelatynę do bulionu i zagotuj.
Odstaw do stygnięcia.
Ogórki pokrojone w plastry ułóż na dnie foremek
Obłóż paseczkami papryki.
.Zalej 3/4 ilości bulionu z żelatyną.
Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Następnie posyp auszpik  groszkiem konserwowym.
Resztą żelatyny zalej auszpik i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Gotowe wyjmij z foremek i udekoruj szczypiorem.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Oj taką kolorową galaretkę bym zjadła - muszę coś wykombinować w tym tygodniu!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger