środa, 29 czerwca 2011

Auszpik z jajem i groszkiem

Robiłam go już kilka razy...jest znakomitą przystawką lub samodzielnym daniem śniadaniowym.
  
                        Składniki
  • 4-5 jaj ugotowanych na twardo 
  • 200 g groszku konserwowego  
  • 45 g żelatyny w proszku 
  • 1,5-1,7 litra bulionu warzywnego 
  • 300 g kwaśnej śmietany 
  • sól 
  • pieprz 
  • szczypiorek do dekoracji
Wsyp żelatynę do bulionu i rozpuść ją podgrzewając.
Odstaw do ostygnięcia.
Jaja ugotuj na twardo. 

Dwa pokrój na plasterki a trzy pokrój w ćwiartki. 
Połowę groszku wsypać na dno foremki bądź małych foremek.  
Rozłóż pionowo ćwiartki jaj.
Zalej 3/4 ilości bulionu z żelatyną. 
Wstaw na 1 godzinę do lodówki. 
Następnie posyp auszpik pozostałym groszkiem. 
Na wierzchu połóż plasterki jaj. 
Oddziel 3 - 4 łyżki pozostałej żelatyny a resztą zalej auszpik i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Na końcu wymieszaj śmietanę z pozostałą żelatyną i zalej ostatnią warstwę. 
Wstaw na 3 godziny do lodówki.
I to koniec. 
Podawaj z łodygami szczypiorku. 
Smacznego.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger