poniedziałek, 4 marca 2024

Pieczony kalafior z chrupiącym romesco

 Dobrych sałatek nigdy dość a jak dodatkowo są pyszne i pożywne i odżywcze i aromatyczne to już jest niebo w gębie. Przepis na sałatkę jest kolejnym dobrym przepisem jaki znalazłam u Michała na blogu Rozkoszny. Nie będę więcej się rozpisywać tylko idę do kuchni gotować.
Pieczony kalafior z chrupiącym romesco - przepis

Pieczony kalafior z chrupiącym romesco składniki: 2 - 4 porcje
  • 1 duży  kalafior 
  • 1/4 szklanki oliwy extra virgin + 2 łyżki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1 słoik ok. 300 g grillowanej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • limonka do podania
  • kolendra do podania
  • sól morska 
  • czarny pieprz
Pieczony kalafior z chrupiącym romesco przygotowanie:
  • Kalafiora podzieliłam na różyczki, wrzuciłam do dużej miski.
  • Dodałam kurkumę, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, wymieszałam dokładnie aby kalafior był cały obtoczony przyprawami.
  • Kalafiora wysypałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 22 C z opcja grzania góra/dół przez ok. 25 minut.
  • Kalafior musi być podpieczony.
  • Paprykę drobno posiekałam, dodałam posiekane orzechy, wymieszałam.
  • Dodałam do romesco słodką paprykę, chili, ocet, sól i pieprz, wymieszałam.
  • Na dnie talerza umieściłam romesco a na wierzchu ułożyłam upieczonego kalafiora.
  • Podałam z cząstkami limonki, posypane kolendrą.
Smacznego
Przepis od Rozkoszny

2 komentarze

  1. No taka sałatka musi być pyszna. Już same składniki mówią za siebie. I to chrupnięcie..., mniam...

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger