Jeśli jesteście zainteresowani innymi placuszkami zapraszam tutaj.
A tymczasem zabieramy się za te małe cuda.
Placki z awokado, zagęszczone kaszą manną.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 jajo
- 1 szklanka kaszy manny
- 200 g ciecierzycy z puszki
- sól morska
- ajwar do podania
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Awokado przekroiłam wzdłuż na połówki, wyjęłam pestkę a miąższ wydłubałam łyżką.
- Zmiksowałam awokado na gładką pastę, dodałam jajo, sól, wymieszałam.
- Teraz dodałam kaszę mannę i pozostawiłam całość na 15 minut aby kasza napęczniała.
- Do ciasta dodałam osączoną ciecierzycę, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Podałam placki z pasta ajwar.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dom Kopernika we Fromborku |
2 komentarze
Dobrze dobrane połączenia. Kasza manna idealnie nadaje się na na różne rodzaje placuszki, a w tym przepisie "neutralizuje" tłuste awokado.
OdpowiedzUsuńDokładnie Melvit, dokładnie tak.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.