Tym razem Sos boloński wykorzystałam do zrobienia zapiekanki. Jest pyszna, aromatyczna i pożywna. Posmakuje każdemu więc zachęcam do korzystania z przepisu.
Wiejska zapiekanka z ziemniakami - przepis
Wiejska zapiekanka z ziemniakami składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 duży batat
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól morski
- pieprz czarny
- ok. 500 ml sosu bolońskiego
Wiejska zapiekanka z ziemniakami przyrządzenie:
- Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i ugniotłam tłuczkiem.
- Dodałam masło i oliwę i jeszcze ugniatałam.
- Na dnie naczynia do zapiekania wylałam sos boloński a na nim ułożyłam puree ziemniaczane.
- Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół aż zapiekanka się zrumieniła.
Przepis inspiracja od Jamiego Olivera
4 komentarze
Na pewno pyszna, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuję
UsuńPycha. Widać, że zapiekanka jest idealnie serowa i kremowa.
OdpowiedzUsuńW tej zapiekance nie ma sera
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.