piątek, 31 października 2025

Torcik jabłkowy na zimno

 Torcik jabłkowy, torcik na zimno idealny na poczęstunek do kawy czy herbaty. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie czy deser do pracy czy szkoły. Smakuje obłędnie a robi się go szybko więc ścierajcie jabłka bo teraz są najsmaczniejsze i róbcie, polecam.
Torcik jabłkowy na zimno - przepis

Torcik jabłkowy na zimno - składniki: tortownica 24 cm
Spód:
  • biszkopty - ja miałam długie
Masa jabłkowa:
  • 1000 - 1200 g ulubionych jabłek
  • 3 galaretki cytrynowe bez cukru 
  • 700 ml wody
Masa piankowa:
  • 500 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki erytrytolu
Torcik jabłkowy na zimno przygotowanie:
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Na dnie ułożyłam biszkopty tak aby nie mogły się ruszać, musza być ciasno.
  • Jabłka obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
  • Galaretki rozpuściłam we wrzącej wodzie i jak przestygły włożyłam do nich jabłka i wymieszałam.
  • Ja jabłka zaczęły tężeć przełożyłam je na biszkopty, wyrównałam i wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Zimną śmietankę ubiłam razem z mascarpone na puszysta masę, dodałam erytrytol i ponownie ubiłam.
  • Przełożyłam piankę na jabłka, wyrównałam. 
  • Ja na wierzchu ułożyłam jeszcze trochę galaretki z jabłek.
  • Wstawiłam do lodówki na 4 godziny.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger