Torcik jabłkowy, torcik na zimno idealny na poczęstunek do kawy czy herbaty. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie czy deser do pracy czy szkoły. Smakuje obłędnie a robi się go szybko więc ścierajcie jabłka bo teraz są najsmaczniejsze i róbcie, polecam.
Torcik jabłkowy na zimno - przepis
Torcik jabłkowy na zimno - składniki: tortownica 24 cm
Spód:
- biszkopty - ja miałam długie
Masa jabłkowa:
- 1000 - 1200 g ulubionych jabłek
- 3 galaretki cytrynowe bez cukru
- 700 ml wody
Masa piankowa:
- 500 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki erytrytolu
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Na dnie ułożyłam biszkopty tak aby nie mogły się ruszać, musza być ciasno.
- Jabłka obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
- Galaretki rozpuściłam we wrzącej wodzie i jak przestygły włożyłam do nich jabłka i wymieszałam.
- Ja jabłka zaczęły tężeć przełożyłam je na biszkopty, wyrównałam i wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
- Zimną śmietankę ubiłam razem z mascarpone na puszysta masę, dodałam erytrytol i ponownie ubiłam.
- Przełożyłam piankę na jabłka, wyrównałam.
- Ja na wierzchu ułożyłam jeszcze trochę galaretki z jabłek.
- Wstawiłam do lodówki na 4 godziny.
Przepis własny
 
 
 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.