Ona - ta pasta jest przepyszna i ja robią ja często bo jest znakomita jako sos do warzyw, do pieczywa, do tortilli, do jedzenia jako dip ze słupkami warzyw. Jest pyszna po prostu. Polecam i wy sobie zróbcie. Przepis pochodzi z kuchni arabskiej.
Według Google:
Muhammara to popularna arabska pasta z pieczonej papryki, orzechów włoskich i melasy z granatów. Wywodzi się z Aleppo w Syrii, ale jest szeroko spożywana w krajach Bliskiego Wschodu i Turcji. Muhammara ma charakterystyczny, lekko słodki, orzechowy i kwaśny smak, co zawdzięcza połączeniu pieczonej papryki, orzechów i melasy z granatów. Muhammara - pasta z papryki - przepis
Muhammara - pasta z papryki składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub grysu chili
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- Najpierw upiekłam papryki - ja w Air Fryerze i piekłam w 200 stopniach aż skórka się zwęgliła, coś koło 30 minut.
- Można to zrobić w piekarniku.
- Potem przełożyłam papryki do woreczka aby się zaparowały na 15 minut i obrałam skórkę od miąższu.
- Orzechy podpiekłam na suchej patelni, przestudziłam.
- Przełożyłam paprykę i wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksowałam całość ale nie na gładką pastę ale tak aby były grudełki.
- Gotowe, ja jej jeszcze daje z godzinę aby się przegryzła i zajadam.
Przepis kuchni arabskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.