Jeśli spotkacie w marketach plantany to kupujcie, niech dojrzeją a potem zajadajcie ze smakiem. Na słodko albo a ostro. Plantan wizualnie to taki banan tylko że zielony i nie je się go na surowo gdy jest zielony bo nawet nie da rady obrać. On jest najsmaczniejszy jak dojrzeje do prawie czarnego koloru skórki. I takie właśnie, miałam ja. W  deserach jest znakomity.
Plantanowe mini serniczki - przepis
Plantanowe mini serniczki składniki: 4 szklaneczki
- 4 bardzo dojrzałe plantany z czarną skórką
 - 250 g twarogu light
 - 135 g serka kremowego typu Philadelfia
 - 250 g śmietanki36 %
 - 2 pełne łyżki ksylitolu
 - 2 pełne łyżki musu z w/w plantanów
 - garść orzechów pekan
 - 4 herbatniki
 
- Obrałam plantany ze skórki odłożyłam kilka plastrów do dekoracji a resztę zmiksowałam.
 - Z tej masy odłożyłam 2 łyżki.
 - Zmiksowałam ser, śmietankę, ksylitol, twaróg na gładką masę.
 - Podprażyłam na suchej patelni orzechy.
 - Wymieszałam masę serową z musem z plantanów.
 - Na dno szklaneczek wkruszyłam herbatniki, włożyłam mus z plantanów, kilka orzechów, wlałam masę serowo - plantanową.
 - Na wierzchu ułożyłam, orzechy i plasterki plantana.
 - Wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodziło.
 
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.