sobota, 2 marca 2024

Tofu z makaronem i kapustą pekińską

 Ostatnio same szybkie dania w mojej kuchni ale to dobrze bo mam więcej czasu na inne sprawy a mam ich zawsze dużo a dodatkowo szybko nakarmię brzuchy domowników a potem buzia się śmieje bo smakowało. Tofu to taki produkt który jest neutralny w smaku i dzięki temu sami decydujemy czym będzie smakowało. Dziś smakuje wybornie bo czosnkiem, cebulką, smakuje znakomicie, popróbować zawsze warto.
Tofu z makaronem i kapustą pekińską - przepis
Tofu z makaronem i kapustą pekińską składniki:
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 cebula
  • 180 g  - 1 op. tofu wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomarańczowa długa papryka
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • szczypta grysu chili
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 100 g makaronu Pad Thai
  • 1/2 główki średniej kapusty pekińskiej

Tofu z makaronem i kapustą pekińską przygotowanie:
  • Cebulkę pokroiłam w piórka a czosnek pokroiłam w plasterki.
  • Paprykę pokroiłam w paseczki, marchew starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę posiekałam.
  • Na oleju podsmażyłam cebulkę, potem czosnek a potem na patelnię wrzuciłam kapustę i paprykę.
  • Smażyłam aż zmiękły.
  • Na drugiej patelni podsmażyłam na oleju pokrojone w kostkę tofu, ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Wrzuciłam podsmażone tofu na patelnię, dodałam sos teriyaki, ostrygowy, dodałam grys chili oraz kolendrę, sól i pieprz.
  • Makaron ugotowałam, odcedziłam i wrzuciłam na patelnię.
  • Dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na talerze.
Smacznego
Przepis autorski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger