wtorek, 19 marca 2024

Szare kluski

 W każdym regionie kraju nazywane są inaczej. Czasami szare kluski, czasami kluski żelazne, czasami pyzy, czasami kluski ziemniaczane i wiele, wiele innych nazw. Napiszcie proszę jak to jest w Waszym regionie? jak je nazywacie. Moje dzisiejsze to ziemniaki i mąka, czasami dodaję jej mniej, czasami więcej, czasami też mieszam ziemniaki surowe i ugotowane. Dużo tych przepisów a dziś zapraszam na taką wersję, ziemniaki, jajo, mąka i sól. Jako omasta cebulka w kosteczkę i boczuś, pachnący, pyszny. Polecam zróbcie i takie szybkie kluchy, niech się brzuszek cieszy.
Szare kluski - przepis

Szare kluski składniki:
  • ok. 650 g ziemniaków surowych obranych
  • 2 jaja
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
Omasta:
  • 1 cebula
  • 100 g boczku

Szare kluski przygotowanie:
  • Ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach, można też bo i taką wersję gdzieś słyszałam aby przepuścić je przez maszynkę.
  • Takie starte ziemniaki umieściłam na sicie aby woda się odsączyła ale nad miską bo zbierze się w niej też skrobia.
  • Osączone ziemniaki wrzuciłam do miski, dodałam sól,  mąkę, jaja i po odlaniu wody ziemniaczanej z miski na dnie zostaje skrobia i ją też dodałam.
  • Wyrobiłam gęste ciasto.
  • W dużym garnku zagotowałam wodę z solą i jak zawrzała łyżką wkładałam porcję ciasta.
  • Gotowałam kluchy od momentu wypłynięcia ok 2 - 3 minut.
  • Cebulkę drobno pokroiłam tak samo jak boczek i podsmażyłam na patelni na złoty kolor.
  • Ugotowane kluski podałam z boczkiem i cebulą.
Smacznego
Przepis kuchni regionalnej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger