wtorek, 27 lutego 2024

Sernik jarzębinowy z jabłkową żelką

 Zaskoczeni nazwą? no to już tłumaczę. Byłam w piwnicy i na półce dojrzałam ostatni słoiczek konfitury z jarzębiny. A że ją uwielbiam więc zabrałam do domu. Chwilę myślałam co z tego ostatniego słoiczka zrobić i padło na sernik bo je też kocham miłością pierwszą. Aby zrobić sernik musicie zrobić konfiturę lub ją gdzieś nabyć ale zapewniam że warto bo konfitura jest obłędna nie tylko na słodko ale i wytrawnie do mięs. Zachęcam do zabawy z jarzębiną. W tym serniku również. Żelka jabłkowa to idealne zwieńczenie sernika.
Sernik jarzębinowy z jabłkową żelką - przepis

Sernik jarzębinowy z jabłkową żelką składniki: tortownica 18 cm
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 150 g naturalnego skyru
  • 150 ml konfitury jarzębinowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
Żelka jabłkowa:
  • 1 duże jabłko Mutsu ok. 250 g
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 owoc marakui
Sernik jarzębinowy z jabłkową żelką przygotowanie:
  • Oba sery i skyr włożyłam do miski, dodałam konfiturę z jarzębiny, zmiksowałam.
  • Żelatynę namoczyłam w wodzie a jak napęczniała podgrzałam aby się rozpuściła.
  • Do masy serowej dodałam żelatynę, dokładnie wymieszałam a masę wylałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
  • Jabłko obrałam, pokroiłam w kostkę, rozgotowałam, zmiksowałam.
  • Do masy jabłkowej dodałam żelatynę a jak napęczniała podgrzałam aby się rozpuściła.
  • Jak masa jabłkowa wystygła przełożyłam ją na sernik, a na wierzchu umieściłam miąższ z marakui. 
  • Wstawiłam sernik ponownie do lodówki na 2 godziny.
  • Potem to już robiłam kawę i ukroiłam sobie kawałek, niebo w gębie.
Smacznego
Przepis autorski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger