środa, 7 lutego 2024

Kluski ziemniaczane nadziewane fetą

Kluski uwielbiam i kombinuje i wymyślam a tym razem u Efki Konefki znalazłam te pyszne kluchy nadziewane fetą. Sos zrobiłam po swojemu ale tutaj pełna dowolność, podajcie sos jaki lubicie. Może być grzybowy, warzywny czy jogurtowy. Ze wszystkimi będą kluchy smakowały znakomicie. Zabieramy się za szybkie kluseczki? 
Kluski ziemniaczane nadziewane fetą - przepis

Kluski ziemniaczane nadziewane fetą składniki:
Na kluski:
  • 450 g ziemniaków
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • ser feta lub inny solankowy
Sos:
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
Podane z:
  • gotowana brukselka

Kluski ziemniaczane nadziewane fetą przygotowanie:
  • Ugotowałam brukselkę.
  • Fete pokroiłam w słupki.
  • Ugotowałam i przecisnęłam przez praskę ziemniaki, wystudziłam.
  • Cebulkę pokroiłam w kostkę i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem wysmażyłam na patelni aż cebulką się zrumieniła.
  • Ugotowane ziemniaki zagniotłam w pokruszonym twarogiem, jajem, mąką, szczyptą soli.
  • Z ciasta uformowałam wałek i pokroiłam go na kawałki.
  • Każdy kawałek ciasta spłaszczyłam i umieściłam na nim kawałek fety.
  • Potem zalepiłam brzegi placuszka tak aby feta pozostała w środku i nie wystawała nigdzie.
  • Potem wrzucałam kluski na wrzącą, osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotowałam minutę.
  • Podałam z brukselką, polane cebulką i boczkiem, pokruszoną fetą.
  • To jest pyszne, uwaga! 
Smacznego
Pomysł od Efki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger