niedziela, 28 stycznia 2024

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem

 Uwielbiam nieoczywiste połączenia smaków, nieoczywiste połączenia składników. Tutaj marchewka czyli warzywo połączona jest z pysznym, soczystym jabłkiem i dzięki temu ciasto jest wilgotne, pełne aromatu i przepyszne. Krem z ricotty i białej czekolady jest tutaj dopełnieniem całości. Ciasto wyszło idealne do kawy czy herbaty, idealne na spotkanie ze znajomymi czy przyjaciółmi. Posmakuje każdemu i małemu i dużemu. Zachęciłam? no to zapraszam do kuchni i kręcimy!
Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem - przepis

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem składniki: tortownica 22 cm
Ciasto: 
  • 2 jaja 
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 70 g ksylitolu
  • 120 ml oleju 
  • 50 ml mleka 
  • 220 g marchwi 
  • 80 g jabłka
  • 3 g imbiru 
  • 210 g mąki pszennej T 480 
  • 10 g płatków migdałów 
  • 5 g proszku do pieczenia 
  • szczypta mielonych goździków 
  • szczypta kardamonu
Krem:
  • 250 g ricotty
  • 60 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
  • orzechy pekan
  • kawałki posiekanej białej czekolady

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem przygotowanie:
  • Najpierw ukręciłam ciasto czyli starłam na tarce o drobnych oczkach marchew i imbir, jabłko starłam na tarce o dużych oczkach.
  • Jaja ubiłam na puszystą pianę z ksylitolem i cukrem trzcinowym.
  • Mleko wymieszałam z olejem i powoli dodawałam do masy jajecznej ciągle ucierając.
  • Teraz do ciasta dodałam startą marchewkę z imbirem i starte jabłko.
  • Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, goździkami i kardamonem, przesiałam do masy, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam pokruszone płatki migdałowe, ponownie wymieszałam.
  • Masę przełożyłam do nasmarowanej masłem tortownicy i piekłam 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół.
  • Upieczone ciasto studziłam na kratce.
  • Teraz zrobiłam krem czyli rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej i przestudziłam.
  • Ricottę wymieszałam z wanilią i ciągle ucierając dodałam czekoladę.
  • Wstawiłam do lodówki na 15 minut.
  • Teraz przekroiłam na pół ciasto, dolną część ponownie umieściłam w tortownicy, nałożyłam połowę masy kremowej, drugą część ciasta i na wierzch reszta kremu.
  • Udekorowałam podprażonymi na suchej patelni pekanami i posiekanymi kawałkami czekolady białej.
  • Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
  • Potem to już należy parzyć kawę.  
Smacznego
Inspiracja @dietetyczka.nati

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger