piątek, 1 grudnia 2023

Pasta z makreli z ogórkiem i pieczoną papryką

 Lubicie pasty rybne? no takie z makreli czy z dorsza albo pstrąga z dodatkiem jajeczka, musztardy? takich jest na blogu sporo a dziś trochę  nietypowo bo z twarogiem. Na blogu znajdziecie pastę z węgorza i karmazyna czy z trocia a dziś z makreli i twarogu. Jogurt i koncentrat pomidorowy nadaje paście kremowości i pikantności, dodatek ogórka natomiast sprawia że coś chrupie pod zębem. Pracy przy niej mało a efekt zachwycający.
Pasta z makreli z ogórkiem i pieczoną papryką - przepis

Pasta z makreli z ogórkiem i pieczoną papryką składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 1 wędzona makrela
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku

Pasta z makreli z ogórkiem i pieczoną papryką przygotowanie:
  • Paprykę przekroiłam na połówki i ułożyłam na blaszce do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 150 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
  • Potem włożyłam upieczoną do woreczka foliowego na 15 minut aby zaparowała i obrałam ze skórki.
  • Pokroiłam w kosteczkę. 
  • Makrelę obrałam ze skórki i zmiażdżyłam widelcem, tak samo jak i twaróg, dodałam do papryki.
  • Pokroiłam w kosteczkę ogórki, dodałam posiekany szczypiorek, posiekany czosnek, sok z cytryny i miód, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam jogurt, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy.
  • Wymieszałam dokładnie i podałam z chlebkami z patelni.
  • Można podać z tortillą, pitą czy bułką z ziarnami.
Smacznego
Inspiracja Andrzej Polan

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger