poniedziałek, 16 października 2023

Serniczki porzeczkowe w słoiczkach

Szybko i apetycznie będzie dziś w słoiczkach/pucharkach.
Galaretkę zrobiłam z dżemu porzeczkowego a serniczki zrobione z serka homogenizowanego i ricotty, dodałam orzechy.
Kto lubi takie połączenie?
Szybko się je robi, trzeba tylko chwilę poczekać aż się zetną.
Zapraszam do kuchni, będziemy robić serniczki.
Serniczki porzeczkowe w słoiczkach - przepis

Serniczki porzeczkowe w słoiczkach składniki: 4 pucharki
  • 250 g ricotty
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki wody
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
Galaretka:
  • 4 pełne łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
  • 100 ml wody
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny
Serniczki porzeczkowe w słoiczkach przygotowanie:
  • Żelatynę namoczyłam w wodzie i jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając na ogniu.
  • Wymieszałam dokładnie ricottę z serkiem homogenizowanym, ksylitolem, dżemem.
  • Wlałam żelatynę, zmiksowałam, dodałam orzechy i wymieszałam.
  • Przelałam masę do pucharków, wstawiłam do lodówki.
  • Dżem na galaretkę przełożyłam do garnka, dodałam wodę i podgrzewałam aż się zagotowało.
  • Wsypałam żelatynę i mieszałam aż się rozpuściła.
  • Na wystudzone serniczki wlałam wystudzoną galaretkę, posypałam orzechami i ponownie wstawiłam do lodówki.
  • Po godzinie deser gotowy.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger