środa, 4 października 2023

Penne ze szpinakiem i burratą

Taki szybki obiad zawsze wywoła uśmiech na twarzach zajadających, nawet mlaskanie i oblizywanie 😀
Dlatego polecam moje danie, zróbcie i zajadajcie a potem napiszcie czy smakowało.
Takie połączenie smaków jest idealne i cieszy oczy.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.

Składniki:
  • 1 kulka sera burrata - 125 g
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g makaronu penne rigate
  • 1 mały por
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • garść włoskich orzechów
Przygotowanie penne:
  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Podsmażyłam na oliwie czosnek, który wcześniej pokroiłam w plasterki a także pokrojony w krążki por.
  • Dodałam do niego umyty i osuszony szpinak.
  • Smażyłam aż szpinak zrobił się miękki.
  • Doprawiłam do smaku sola i pieprzem.
  • Na osobnej patelni podsmażyłam orzechy.
  • Do szpinaku dodałam makaron, wymieszałam.
  • Na talerz nałożyłam porcje makaronu, posypałam orzechami i na wierzchu ułożyłam połowę kulki burraty.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Jesiennie

2 komentarze

  1. Uwielbiam penne ze szpinakiem (oczywiście bez burraty)ale u mnie jeszcze nie wysiany. Mrożony szpinak już mi się skończył. Cudne to jesienne zdjęcie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger