poniedziałek, 23 października 2023

Makaron z pieczarkami w sosie śmietankowo - porowym

Lubię takie dania gdzie szybko coś można wyczarować aby potem na talerzu delektować się pysznościami. Tutaj pyszne, jędrne pieczarki zanurzają się w sosie śmietankowo - porowym. I to jest to co smakuje wybornie ale i szybko się gotuje. Makaron do garnka z wodą a sos na patelnię i za 15 minut mamy danie gotowe. Zachęcona smakiem i aromatem dania pałaszowałam z przyjemnością.
Makaron z pieczarkami w sosie śmietankowo - porowym - przepis
Makaron z pieczarkami w sosie śmietankowo - porowym składniki:
  • 1 duży por
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g brązowych pieczarek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 g makaronu Maccheroni lub ulubiony
Makaron z pieczarkami w sosie śmietankowo - porowym przygotowanie
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
  • Pieczarki pokroiłam na ćwiartki.
  • Pora pokroiłam na plasterki i podsmażyłam na oleju aż stał się miękki.
  • Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cząstki pieczarek, podsmażyłam.
  • Wlałam śmietankę i gotowałam aż sos zgęstniał. 
  • Doprawiłam sola i pieprzem i wymieszałam z ugotowanym makaronem.
  • Podałam posypane natką pietruszki.
Smacznego
Przepis własny

4 komentarze

  1. O tak. makaron z pieczarkami to coś dla mnie ale bez sosu śmietanowego.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak pyszny makaron. To taki pewny, szybki przepis na szczęśliwy żołądek. 😄

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger