sobota, 14 października 2023

Jajka w sosie z brokułowym kuskusem

To danie jest pyszne, inne niż wszystkie które znacie ale powiem szczerze że jest znakomite.
Pochodzi ono z książki Kuchnia - śródziemno - Polska.
Danie jest aromatyczne, pachnie latem, jest lekkie, delikatne i znika szybko z talerzy.
Zapraszam do stołu, zajadajcie ze smakiem.
Jajka w sosie z brokułowym kuskusem - przepis

Jajka w sosie z brokułowym kuskusem składniki: 4 porcje
Sos chrzanowo - musztardowy:

  • 100 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej lub innej ostrej
  • 3 łyżki chrzanu
  • pieprz czarny
  • kilka gałązek koperku
Brokułowy kuskus:
  • 2 świeże brokuły
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • kilka gałązek bazylii
  • 1 pęczek koperku
  • 30 g startego dojrzewającego sera
  • 4 jajka
  • pieczywo do podania

Jajka w sosie z brokułowym kuskusem przygotowanie:
Sos:
  • Śmietanę zagotowałam , dodałam musztardę i chrzan, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Dodałam posiekany koperek.
Brokułowy kuskus:
  • Surowe brokuły starłam na tarce o małych oczkach.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim brokuła, doprawiłam do smaku pieprzem.
  • Rzodkiewki również starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Przestudzone brokuły wymieszałam z rzodkiewkami.
  • Dodałam posiekane zioła: bazylię i koperek.
  • A na koniec dodałam ser starty na tarce.
  • Jaja gotowałam wrzucając je do gotującej wody na 6 minut.
  • Od razu je wystudziłam i obrałam.
  • Na kuskusie brokułowym ułożyłam jajo i polałam sosem.
  • Zajadaliśmy z pieczywem pełnoziarnistym.
Smacznego
Przepis z książki Kuchnia - śródziemno - Polska

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger