środa, 23 sierpnia 2023

Racuchy twarogowe z malinami

Śniadanie to czy deser? jak tam uważacie bo i idealnie nadadzą się na śniadanie aby rozpocząć pięknie dzień.
Idealne będą także na deser, do kawy czy herbaty czy czystka.
Szybko się je smaży, idealnie znikają z talerzyków, polecam.
Racuchy twarogowe z malinami - przepis

Racuchy twarogowe z malinami składniki:
  • 200 g mielonego twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej T 750
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka ksylitolu/cukru/erytrytolu
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • maliny

Racuchy twarogowe z malinami przygotowanie:
  • Drożdże wymieszałam w letnim mleku, dodałam ksylitol i łyżkę mąki, wymieszałam, odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Jaja oddzieliłam żółtka od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę z solą.
  • Do rozczynu dodałam żółtka, twaróg, mąkę i roztopione masło i wyrobiłam na puszyste ciasto.
  • Na koniec dodałam pianę z białek i wmieszałam w ciasto.
  • Odstawiłam miskę z ciastem pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Na rozgrzany olej nakładałam łyżkę masy i jak brzegi się ścięły układałam po kilka malin i zakrywałam drugą łyżka masy.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam na ręczniku papierowym.
  • Posypałam cukrem pudrem.

Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

  1. Wyglądają wyśmienicie! Są tak uniwersalne, że można je zjeść zarówno na śniadanie, jak i na deser.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger