O, jakie to dobre, sama byłam zaskoczona tym że kokos i łosoś tak pięknie idą w parze.
Pięknie ze sobą współgrają, są znakomite.
No ale co tu dużo mówić trzeba zajrzeć do kuchni i gotować.
Acha, najpierw trzeba kupić składniki a o nie trudno nie będzie, można je zakupić w każdym markecie.
Zupa kokosowa z łososiem - przepis
- 2 łyżki masła klarowanego
 - 1 średnia czerwona cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 cm kawałek korzenia imbiru
 - 1/2 papryki białej szpiczastej
 - 2 trawy cytrynowe
 - 5 - 6 liści kafiru
 - 500 ml mleczka kokosowego
 - 500 m bulionu miso
 - 1 łyżka pasty sojowej
 - sól morska
 - pieprz czarny
 - 350 g filetu łososia ze skórą
 - 200 g makaronu noodle świeżego
 - szczypior do posypania
 - papryczka chili do posypania
 
- Łososia pokroiłam w paski szerokości 1,5 cm.
 - Cebulę, czosnek, imbir, paprykę posiekałam w drobniutką kostkę.
 - Podsmażyłam je w dużym garnku na oleju.
 - Dodałam stłuczone trawy cytrynowe, liście kafiru i smażyłam minutę.
 - Wlałam bulion i mleczko kokosowe, gotowałam 15 minut.
 - Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
 - Wrzuciłam makaron i gotowałam 3 minuty.
 - Na koniec włożyłam paski łososia, zagotowałam i odstawiłam pod przykryciem na 5 minut.
 - Podałam posypane szczypiorem i posiekaną chili.
 
Przepis Przemka
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.