czwartek, 9 lutego 2023

Pieczeń z szynki wieprzowej

Z mięsa wieprzowego można wyczarować wiele ale taką pieczeń tylko jedną.
Pieczeń jest soczysta, aromatyczna i idealnie nadaje się zarówno jako danie obiadowe z sosem lub jako wędlina do chleba.
Tak czy tak będzie pysznie.
Może sos winny do mięska?
Pieczeń z szynki.

Składniki:
  • 1000 g mięsa od szynki wieprzowej
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki mielonej kozieradki
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie pieczeni:
  • Zmieszałam na desce do krojenia czosnek, kozieradkę i natkę pietruszki z oliwą.
  • Mięso umyłam i osuszyłam.
  • Obtaczałam je w mieszance przypraw, włożyłam do pojemnika i zostawiłam na 24 godziny w lodówce.
  • Następnego dnia wyjęłam, godzinę mięso się ocieplało a potem przełożyłam do brytfanki i piekłam w kombiwarze w 200 C przez 90 minut.
  • W piekarniku trochę krócej aby mięsa nie wysuszyć za bardzo, ok. 60 minut.
  • Potem pozwoliłam mięsu odpocząć 20 minut i można kroić.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Synagoga w Przysusze woj. mazowieckie

2 komentarze

  1. Nie mogę się doczekać, aby spróbować tej pieczeni! :) Soczysta i aromatyczna, wydaje się być idealnym daniem na obiad.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger