piątek, 2 grudnia 2022

Galette z burakami, fetą, za'atarem i miodem

Buraki podane w chrupiącym cieście z kremową ricottą to danie idealne.
Przepis pochodzi z kuchni palestyńskiej z książki Samiego Tamimi i Sary Wigley "Palestyna".
Polecam gorąco na chłodne dni.
W moim przepisie zwiększyłam ilość ciasta bo dla nas było za mało do tej ilości farszu.
Galette z burakami.

Składniki:
Ciasto:
  • 160 g mąki pszennej T 650
  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach
  • 1 łyżka listków oregano
  • 1 i 1/2 łyżeczki listków tymianku
  • 230 g zimnego masła
  • 120 ml lodowatej wody
Nadzienie:
  • 300 g upieczonych buraków
  • 15 g masła 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka za'ataru
  • 5 g liści natki pietruszki
  • 5 g listków oregano
  • 60 g ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 g fety
  • 1 jajo
  • 15 g płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki listków tymianku
  • sól morska 
  • czarny pieprz

Przygotowanie ciasta:
  • Posiekałam drobno zioła, wsypałam do miski.
  • Dodałam mąki, cukier, sól i posiekane zimne masło, zagniotłam kruszonkę.
  • Teraz wlewałam zimną wodę i zarobiłam szybko ciasto.
  • Owinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
  • Rozwałkowałam je na nieregularne koło o średnicy ok. 28 cm wprost na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie nadzienia:
  • Upieczone, obrane i ostudzone buraki pokroiłam na plastry.
  • Wymieszałam je z szczyptą czarnego pieprzu, szczyptą soli i łyżką oliwy.
  • Na patelni rozgrzałam masło i 1 łyżkę oliwy i smażyłam cebulę pokrojoną w plastry aż zmiękła i zrumieniła się.
  • Dodałam do niej cukier, ocet i szczyptę soli i gotowałam aż większość płynu odparowała.
  • Wymieszałam z 1 łyżeczką za'ataru, posiekaną natką pietruszki i oregano.
  • Ricottę wymieszałam  z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
Przygotowanie galette:
  • Na spodzie ciasta ułożyłam połowę cebuli.
  • Potem rozłożyłam fetę i ricottę.
  • Na środku ułożyłam plastry buraka, posypałam je resztą cebuli.
  • Zagięłam brzegi do środka jak na zdjęciu i wierzch posypałam resztą fety.
  • Teraz wstawiłam blachę z galette na 30 minut do lodówki.
  • Posmarowałam brzegi ciasta roztrzepanym jajem.
  • Potem piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 30 minut.
  • Po upieczeniu skropiłam wierzch miodem, oliwą i posypałam 2 łyżeczkami za'ataru.
  • Przed podaniem posypałam listkami tymianku.
Smacznego.
Przepis kuchni palestyńskiej
"Podróże małe i duże"
Pilica w Teofilowie woj. łódzkie

4 komentarze

  1. Pysznie to wygląda. Jadłam kiedyś galette ze śliwkami i cynamonem, pyszna wersja na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam. Wygląda ekstra

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger