poniedziałek, 14 listopada 2022

Tagliatelle z bakłażanem i papryką

Zakupiłam taki piękny, wężowy baklażan i czym prędzej przerobiłam go na danie z makaronem.
Warto poszukać bo jest bardzo smakowity.
Polecam gorąco.
Makaron z bakłażanem.

Składniki:
  • 200 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem i czosnkiem
  • 300 g bakłażana wężowego
  • 400 g - 1 puszka bobu zielonego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka ramiro 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka płatków jalapeno
  • natka pietruszki do posypania
  • 100 ml sos słodko - kwaśnego
  • sól morska
  • kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie dania:
  • Bakłażana pokroiłam w plastry i podsmażyłam na oliwie aż stał się rumiany.
  • Odcedziłam bób, cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w paski.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim cebulę, 2 minuty, paprykę 3 minuty, dodałam podsmażonego bakłażana i smażyłam 3 minuty.
  • Teraz wlałam sos słodko - kwaśny i dodałam sól, jalapeno, cynamon, kmin, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bób i smażyłam 2 minuty.
  • Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z bakłażanem, dodałam sok z cytryny do smaku.
  • Na talerzu posypałam makaron natką pietruszki.

Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Zabytkowe młyny w osadzie Ldzań Talar woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger