Zakupiłam taki piękny, wężowy baklażan i czym prędzej przerobiłam go na danie z makaronem.
Warto poszukać bo jest bardzo smakowity.
Polecam gorąco.
Makaron z bakłażanem.
- 200 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem i czosnkiem
 - 300 g bakłażana wężowego
 - 400 g - 1 puszka bobu zielonego
 - 2 łyżki masła klarowanego
 - 1 czerwona cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 czerwona papryka ramiro
 - 2 łyżki oliwy
 - 1/2 łyżeczki kminu
 - 1/2 łyżeczki kolendry
 - szczypta cynamonu
 - 1 łyżeczka płatków jalapeno
 - natka pietruszki do posypania
 - 100 ml sos słodko - kwaśnego
 - sól morska
 - kilka kropli soku z cytryny
 
- Bakłażana pokroiłam w plastry i podsmażyłam na oliwie aż stał się rumiany.
 - Odcedziłam bób, cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w paski.
 - Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim cebulę, 2 minuty, paprykę 3 minuty, dodałam podsmażonego bakłażana i smażyłam 3 minuty.
 - Teraz wlałam sos słodko - kwaśny i dodałam sól, jalapeno, cynamon, kmin, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bób i smażyłam 2 minuty.
 - Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z bakłażanem, dodałam sok z cytryny do smaku.
 - Na talerzu posypałam makaron natką pietruszki.
 
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.