czwartek, 17 listopada 2022

Czeska kartoflanka

 Pewnie już zdążyliście zauważyć że jestem zakręcona na temat zup, uwielbiam je odtwarzać, gotować, jak tylko dorwę jakiś ciekawy, nowy przepis muszę go wypróbować.
Też tak macie?
Nie inaczej było i tym razem, jakaś karta z kalendarza i przepis na zupę.
Zaraz zbieram składniki i gotujemy.
Czeska kartoflanka.
Składniki:
  •  30 g suszonych grzybów
  • 150 g pieczarek
  • 1000 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 bulwy selera
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • szczypta kminku
  • sól morska
Przygotowanie zupy:
  • Grzyby namoczyłam w ciepłej wodzie na 2 godziny, potem je ugotowałam.
  • Ziemniaki i selera obrałam i pokroiłam w kostkę, zalałam 500 ml wody z solą, dodałam kminek i ugotowałam.
  • Grzyby wyjęłam z wywaru, pokroiłam w kostkę, pokroiłam też pieczarki, wrzuciłam do garnka z ziemniakami, wlałam 500 ml wywaru z grzybów, gotowałam 5 minut.
  • Na patelni rozpuściłam masło, wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę, wlałam do zupy.
  • Dodałam przeciśnięty czosnek, posoliłam i dodałam pieprzu, gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni czeskiej
"Podróże małe i duże"
Makowa łąka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger